Default (standaard als geen header)

Geschiedenis van de satire

01-04-2020

De Soester Kring

Laanstraat 11
3762 KA Soest

Telefoonnummer
035-6014403

E-mailadres
secretaris@desoesterkring.nl

Website
www.desoesterkring.nl

Meer over De Soester Kring

Geannuleerd

De Soester Kring volgt het beleid van de overheid in zover mogelijk. Omdat verschillende medewerkers niet kunnen aanwezig zijn en ook om ons publiek te beschermen gaan de lezingen voorlopig niet door! In ieder geval de lezing van 18 maart en 1 april. Dat beleid kan natuurlijk wijzigen en dan zullen wij meteen dienovereenkomstig handelen.  Kijk hier voor actuele informatie:  www.desoesterkring.nl/corona

Satire behoort tot de smeermiddelen van de samenleving. Door elkaar regelmatig de oren te wassen bevrijden we ons van frustraties en spanningen, die samen leven nu eenmaal altijd oproept. Bovendien wordt er en de kaak gesteld wat niet of niet langer zou deugen. Alleen verschillen de meningen daarover nogal eens. Wat na de Tweede Wereldoorlog geruime tijd onmogelijk was (het bespotten van religie), werd in het kader van de ‘revolutie’ van de jaren ’60 juist daarom een geliefd mikpunt dat niet meer tot gerechtelijke vervolging leidde.

Maar in deze tijd ontstaan weer opnieuw problemen rond de ridiculisering van geloof dat voor vele nieuwe Nederlanders een besliste richtlijn voor hun bestaan vormt. En mogen Youp van ’t Hek en Theo Maassen binnen de muren van de schouwburg wel zeggen wat buiten op straat verboden is? Of maakt het ironisch signaal het mogelijk om als ‘acteur’ elke vorm van racisme en homohaat te vertolken? Maar wordt een dergelijk optreden in het theater of op TV wel altijd zo gewaardeerd?

De lezing wordt gegeven door Professor Herman Pley.

Referentie-ID: 20716 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Geschiedenis van de satireTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!