Default (standaard als geen header)

Film: Marianne & Leonard

21-06-2020

16 dru          

Regisseur: Nick Broomfield

Voordat hij in 1967 doorbrak als zanger, was Leonard Cohen vooral bekend als aanstormend dichter. Zowat de helft van elk jaar bracht hij door in een gemeenschap van buitenlandse kunstenaars op het Griekse eiland Hydra, waar hij ook zijn muze ontmoette: de Noorse blondine Marianne Ihlen.
Een langdurige romance bloeide op. Toen hij eenmaal beroemd werd, bleek de relatie niet vol te houden. Hij schreef er nog minstens drie beroemde liederen over, waaronder uiteraard ‘So Long, Marianne’. De gemeenschap op Hydra was er in de jaren zestig een van ‘iedereen doet het met iedereen’.

De maker van deze documentaire, Nick Broomfield, was daar ook korte tijd minnaar van Marianne. Tegelijkertijd met Cohen zelfs. Het is dus niet verwonderlijk dat hij zichzelf ook in de film heeft verwerkt. En hij maakt zijn rol niet groter dan hij is: een passant in een veel groter liefdesverhaal. Het stel dat centraal staat is maar weinig samen gefilmd.
Gelukkig had cinematograaf D.A. Pennebaker nog wat rolletjes bewegend beeld van het liefdespaar, dat samen door de straten van Hydra kuiert. Verder moeten we het in dat opzicht louter doen met foto's en de mijmeringen van Broomfield zelf. Althans, tot het veel beter gedocumenteerde vroege deel van Cohens muzikale carrière.
Er is genoeg spanning voor een zeer boeiende vertelling over de liefdeshistorie van Marianne en Leonard. Ihlen had bijvoorbeeld een jonge zoon meegesleept naar het eiland, die onder druk van de wilde levensstijl van zijn moeder vooral een verzameling jeugdtrauma's opbouwde. Ook was er het egoïsme dat vaak bij het artistieke proces hoort, zeker toen Cohen aan zijn roman ‘Beautiful Losers’ sleutelde.

Romantiek en schijnbare idylle tussen een iconische dichter/zanger en zijn muze. Een mooi tijdbeeld en een ontroerend mooi einde.

Kijk hier voor meer info en aanmelden.

Referentie-ID: 20910 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!


Actueel in Soest

  • Wij kunnen op het moment geen nieuws ophalen. Probeer het gelieve later opnieuw.

Meld je aan

Uit in Soest houdt graag contact met u over de laatste tips en acties.


Volg ons!