Default (standaard als geen header)

Film: Honeyland

03-06-2020

al            

Regisseurs: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Acteurs: Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam, Ljutvie Sam

Het gebeurt niet zo vaak. Een film die mensen over de hele wereld verbroedert. Eentje die kijkers aan alle kanten van het politieke spectrum even niet over de haat richting elkaar maar de liefde voor de ander laat nadenken. Hoe tegelijk doorzichtig en ondoorzichtig die is. Hoe wreed en lastig soms misschien, maar hoe onmisbaar.

‘Honeyland’ opent met een oude vrouw die op een ogenschijnlijk onmogelijke richel in een wonderschoon maar onbarmhartig berglandschap de steen voor een rotsopening wegbikt, om daarachter het eetbare goud van bijenhoning te vinden. Deze vrouw is niet bang. Niet bang om van die richel te vallen. Niet bang om door die duizenden bijen gestoken te worden. Maar ook niet bang voor het leven dat zich van meet af aan nog onbarmhartiger toont dan het landschap om haar heen.

‘Honeyland’ heeft met het drie jaar lang volgen van een uit de samenleving onttrokken, bijenhoudende vrouw en haar stervende moeder een universeel zegenende film gemaakt. De ongetrouwde bijenhoudster Hatidze woont in een verlaten dorp in Noord-Macedonië, waar ze haar zieke, oude moeder verzorgt en leeft van de verkoop van honing. De delicate harmonie met de wilde bijen wordt echter verstoord als een gezin met een kudde koeien en eigen bijenvolken in het dorp neerstrijkt.
Een actuele parabel van epische proporties over eenvoudig in balans leven met je omgeving, tegenover chaos, die wordt aangewakkerd door zelfoverschatting en exploitatie.

Gloedvol, zoetzuur, scherp observerend debuut, dat al een scheepslading festivalprijzen won. Kandidaat voor een Oscar.

Kijk hier voor meer informatie.

Referentie-ID: 20912 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!