Default (standaard als geen header)

Film: Little Women

15-06-2020

9 eng          

Regisseur: Greta Gerwig
Acteurs: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Jayne Houdyshell, Chris Cooper, Meryl Streep

De klassieke roman van Louisa May Alcott valt uiteen in twee afzonderlijke tijdsvakken, waarin respectievelijk de jeugd en de volwassenheid van de zussen Jo, Amy, Beth en Meg March centraal staan.
Gerwig blijft de inhoud van dit verhaal trouw, maar kiest gelukkig niet voor dezelfde, voorspelbare opzet van het boek. Ze verknipt de twee tijdslijnen en husselt ze door elkaar, waardoor een verhaalstructuur ontstaat die eigenlijk veel spannender is. Want gaandeweg wordt pas duidelijk hoe het verleden precies van invloed is op het heden.

Hoewel het verhaal zich afspeelt in de negentiende eeuw, voelt ‘Little Women’ vaak verrassend eigentijds aan. Dat komt vooral doordat de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen op de schop gaat. Waar de vrouwen met hun vurige ambities de stuwende kracht van dit relaas vormen, staan de mannen slechts als toeschouwer of wanhopige 'love interest' aan de zijlijn. En toch is het onvermijdelijk dat ook de zussen tijdens het afleggen van hun ambitieuze levenspad tegen door seksisme bepaalde grenzen aanlopen.

‘Little Women’ is een allesbehalve stijf en ouderwets kostuumdrama. Zie bijvoorbeeld hoe soepel scenarist-regisseur Gerwig de dialogen tussen haar vrouwelijke protagonisten laat ontvlammen. De dames wachten niet netjes hun beurt af voordat ze mogen spreken, maar buitelen verbaal constant over elkaar heen, terwijl de cameraman zijn best moet blijven doen om steeds de juiste persoon in beeld te krijgen. De film krijgt daardoor enorm veel dynamiek, die soms een beetje te vergelijken is met die van een musical - als je voor het gemak even de liedjes wegdenkt.
Genomineerd voor zes Oscars, waaronder – zeer terecht – voor beste hoofdrol (Ronan) en beste bijrol (Pugh).

Waarom gekozen? ‘Een verfrissende verfilming van dit geliefde boek, met een keur van fijne actrices en een spetterende nietsnut Timothée Chalamet.’

Kijk hier voor meer informatie.

Referentie-ID: 20921 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!


Actueel in Soest

  • Wij kunnen op het moment geen nieuws ophalen. Probeer het gelieve later opnieuw.

Meld je aan

Uit in Soest houdt graag contact met u over de laatste tips en acties.


Volg ons!