Default (standaard als geen header)

Film: Sibel

21-06-2020

16            

Regisseurs: Guillaume Giovanetti, Çala Zencirci
Acteurs: Erkan Kolçak Köstendil, Damla Sönmez

De ontvangst kan vrij onbetrouwbaar zijn bovenop de bergen van de Zwarte Zee in Turkije, dus de vrouwen die theebladeren plukken in het allegorische drama ‘Sibel’ van Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci hebben hun toevlucht genomen tot een andere methode: ze fluiten. Niet zomaar eentonig getjilp, maar uitgebreide gesprekken waarin de dorpsroddels worden doorgegeven.

Terwijl de vrouwen het fluiten beschouwen als een alternatief voor verbale praatjes, is het voor de 25-jarige Sibel de enige manier waarop ze kan communiceren. Sibel woont samen met haar alleenstaande vader Emin en haar jongere zus Fatma. In de afgelegen gemeenschap wordt ze als een paria behandeld omdat ze ‘pech’ brengt. Waaruit die ‘pech’ bestaat kan niemand duidelijk verwoorden maar heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Sibel vanwege haar handicap nooit een man zal vinden en geen kinderen zal krijgen.
Sibel probeert op alle mogelijke manieren de aandacht te trekken van haar dorpsgenoten. Ze is voortdurend met iets bezig, oogst de gewassen op het land, hakt hout en kookt voor haar vader en jongere zus. Het lijkt wel of ze met hard werken haar plaaggeesten wil intimideren. Ze jaagt ook op een wolf waarvan wordt beweerd dat hij gevaarlijk is. Als ze de wolf zou kunnen doodschieten, zou ze zeker in aanzien stijgen.

Er zitten duidelijk sprookjesachtige elementen in Sibel. Een grote boze wolf jaagt iedereen angst aan. Sibels huiselijk leven maakt haar de Assepoester van het gezin en haar hatelijke zus Fatma kan net zo goed een slechte stiefzus zijn. De film ‘Sibel’ schippert tussen een fabel en een realistisch verhaal, maar is tevens een sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale, traditionele samenleving.

Waarom gekozen? ‘Wat een indrukwekkend verhaal, in een prachtig landschap, en dan ook nog eens een hoofdrolspeelster die, juist omdat ze niet kan praten, met haar ogen de sterren van de hemel speelt.’

Kijk hier voor meer informatie.

Referentie-ID: 20940 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!


Actueel in Soest

  • Wij kunnen op het moment geen nieuws ophalen. Probeer het gelieve later opnieuw.

Meld je aan

Uit in Soest houdt graag contact met u over de laatste tips en acties.


Volg ons!