Default (standaard als geen header)

Film: Mrs. Lowry and Son

06-07-2020

al            

Acteurs: Stephen Lord, Timothy Spall, Vanessa Redgrave

Een intiem en komisch portret van L.S. Lowry (Timothy Spall), een van de grootste artiesten van de 20ste eeuw, en de verwrongen relatie met zijn moeder Elisabeth (Vanessa Redgrave) die haar alleenstaande zoon ervan probeert te weerhouden om zijn passie te volgen.
Hij woonde tot haar dood met haar samen. Krampachtig probeert hij iets te creëren dat zijn mopperende moeder tevreden zal stellen.

Dit sterke, humoristische verhaal toont de impact die de obsessieve moeder-zoon relatie had op deze grote schilder. De film volgt Lowry in het begin van zijn carrière, als hij streeft naar waardering van zijn werk in Londen. Maar zijn minachtende moeder Elizabeth probeert haar vrijgezelle zoon actief te weerhouden van het nastreven van zijn artistieke ambities. Elizabeth laat niet na haar mening te uiten over ‘wat een teleurstelling’ hij is voor haar.
Tegelijkertijd onderzoekt de film hoe Elizabeth de reden is dat Lowry helemaal niets schildert, omdat hij wanhopig iets wil creëren, iets, wat haar gelukkig zal maken, waardoor een slimme laag tragische ironie ontstaat.

Lowry werd internationaal beroemd om zijn afbeeldingen van het industriële leven van de 20e eeuw in het noordwesten van Engeland. De erfenis van zijn werk is duidelijk aanwezig in de regio, niet in de laatste plaats in The Lowry, een speciaal gebouwde kunstgalerie in Salford Quays. Het is zijn uiteindelijke succes dat hij gedurende zijn leven vijf onderscheidingen kreeg aangeboden, waaronder een ridderschap in 1986 – die hij allemaal afwees – en zijn werk breed werd tentoongesteld.

Waarom gekozen? ‘Vanessa Redgrave en Timothy Spall stelen de show in dit prachtige en sfeervolle Britse drama. De relatie tussen moeder en zoon wordt subliem weergegeven. Aanrader!’

Kijk hier voor meer informatie.

Referentie-ID: 21019 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!