Default (standaard als geen header)

Film: Papicha

19-07-2020

16            

Regisseur: Mounia Meddour
Acteurs: Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda

Algiers, eind jaren negentig. Nedjma en haar vriendinnen studeren aan een Franstalige universiteit, gaan 's nacht stiekem naar de discotheek en interesseren zich voor popcultuur. 'Papicha's' worden ze ook wel genoemd; vrijgevochten jonge vrouwen voor wie geen plaats is in de streng-islamitische staat die de guerrillastrijders voor ogen hebben.
Nedjma is de vurigste van het stel. Ze droomt van een carrière als modeontwerper en hekelt de preutse codes die ze opgelegd krijgt. Maar terwijl haar vriendinnen het liefst zouden emigreren naar vrijere landen, is Nedjma vastbesloten om in Algerije te blijven: vertrekken is buigen voor een verachtelijke ideologie.

De situatie wordt er intussen niet beter op. Rond de campus wordt een muur gemetseld die de meiden moet binnensluiten en razzia's zijn aan de orde van de dag. Nedjma danst op de rand van een vulkaan, tot haar zus uit het niets op straat doodgeschoten wordt. De modeshow die Nedjma van plan was te organiseren, wordt nu een ultieme daad van verzet.

Regisseur Mounia Meddour filmt mooi. Dromerige passages worden afgewisseld met energieke scènes. Met de chemie tussen de hoofdrolspeelsters zit het ook wel goed. Je voelt dat de actrices (van Algerijnse komaf, maar ongetwijfeld in Frankrijk gevestigd) willen dat dit verhaal verteld wordt. Dit energieke, politiek geëngageerde speelfilmdebuut overtuigt door de vaart en de sensualiteit die van het doek spat.

Waarom gekozen? ‘Een echte Arthousefilm waarin duidelijk wordt hoeveel energie en veerkracht vrouwen hebben om hun dromen te verwezelijken.’

Kijk voor meer informatie op de site van Artishock.

Referentie-ID: 21027 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!