Default (standaard als geen header)

Film: Emma

05-07-2020

al            

Regie: Autumn de Wilde
Acteurs: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Miranda Hart, Josh O'Connor, Mia Goth, Callum Turner, Rupert Graves
Schrijver: Jane Austen

‘Onvergeeflijk ijdel en onuitstaanbaar arrogant.’ Dat is – in haar eigen woorden – de vermakelijk verwende, zichzelf overschattende, ongetrouwde 21-jarige Emma Woodhouse in deze verdienstelijke bewerking van de gelijknamige Jane Austen-klassieker.
De 21-jarige Emma Woodhouse is er dol op om mensen aan elkaar te koppelen, maar haar interventie in de liefdeslevens van anderen blijkt niet altijd succesvol te zijn. Zij leefde haar hele leven in het slaperige Engelse dorp Highbury.

Wanneer ons verhaal begint, heeft Emma onlangs het vak van ‘koppelen’ ontdekt. Ze is erin geslaagd een huwelijk te orkestreren tussen haar gouvernante en de vriendelijke weduwnaar, Mr. Weston. Emma viert haar succes totdat ze zich realiseert dat ze ook het verlies van haar enige moederfiguur en metgezel in het huis heeft geregeld. Haar sukkelige vader laat haar met rust terwijl Emma zich stort op het verwerven van een nieuwe metgezel, de jonge en naïeve Miss Harriet Smith.
Haar huwelijkstijdverdrijf trekt de aandacht van de buitengewoon morele Heer Knightley, een rijke heer wiens broer met Emma's oudere zuster is getrouwd. Knightley is zowel een buurman als een familielid en is vaak te vinden in het gezelschap van Emma en haar vader. Zodra Emma Harriet onder haar hoede neemt, bepaalt ze al snel dat de lokale dominee Mr. Elton perfect voor haar zou zijn, ook al heeft Harriet gevoelens voor respectabele boer Robert Martin.
Zo gaan de verwikkelingen door. Terwijl ze zich blijft bemoeien met het geluk van anderen loopt ze bijna haar eigen liefde mis. Een satirische zedenschets, fris van toon, die aangenaam weet te verrassen met eigenzinnige accenten in onder meer de kleurrijke Victoriaanse mode en het kordaat schrappen van obligate plechtigheden.

Waarom gekozen? ‘Handsome, clever, and rich. Emma is een frisse nieuwe verfilming van het beroemde boek van Jane Austen over het vinden van een geschikte partner en geluk in de liefde.’

Meer informatie op de site van Artishock.

Referentie-ID: 21029 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!