Default (standaard als geen header)

Expositie o.a. van schoolplaten en schilderijen van Johannes Herman Isings

01-04-2021 t/m 01-08-2021

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

Op 5 juni gaat het museum Soest weer open. U bent dus weer van harte welkom in museum Soest. De coronaregels zoals mondkapje, handen ontsmetten, looproute, reserveren ed blijven van kracht. Zie voor de coronaregels www.museumsoest.nl. 

Johannes Herman Isings (31 juli 1884 – 19 augustus 1977)

Johannes Herman Isings is geboren te Amsterdam en was het 11e kind in een gezin van 13 kinderen van meesterbakker Johannes Herman Isings en Alida Isings – Timmermans.  Van de 13 kinderen overleden er 5 op jonge leeftijd. Omdat er in het grote gezin geen geld was voor een kunstopleiding, werkte Isings eerst als decoratieschilder en later op de tekenkamer van een ingenieursbureau. ’s Avonds volgde hij lessen aan de tekenschool voor kunstambachten. Daar kreeg hij les van o.a. Georg Rueter en  Jan Visser Jr.

Op 18 jarige leeftijd ging Isings werken op het atelier van Nico van der Way op de Academie voor Beeldende Kunsten. Door zin contact met Cornelis Jetses kwam hij in 1910 als ‘historieschilder’ in vaste dienst bij uitgeverij J.B. Wolters in Groningen. Daarnaast werkt hij voor de oorlog voor andere uitgevers, zoals Callenbach, Kluitman en Van Goor.

Isings trouwde op 18 februari 1909 met Clasina, Elisabeth, Maria van den Dungen. Omdat Isings het beste kon werken in een rustige en stille omgeving verhuisde hij met Clasina naar Soest. Hier kon rustig werken in zijn atelier.

Isings heeft bijna zijn hele leven in Soest gewoond. Alleen in 1916, toen zijn vrouw en drie kinderen kort na elkaar waren overleden, heeft hij zijn huis voor enige tijd verlaten. Zijn vriend Cornelis Jetses, nam hem, mee naar zijn huis is Zeist. Hier verbleef hij anderhalf jaar.

Op 30 april 1918 trouwde Isings opnieuw met Elisabeth Niesten. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren, Clasina, Hermine en Johannes.

Tijdens de oorlog was Isings met de mooiste opdracht van zijn leven begonnen. Namelijk het maken van een serie van zestig Bijbelplaten voor het boek van Wolf Meester: ‘De Bijbel behandeld voor jonge menen.

Isings hielp bij het onderbrengen van onderduikers en stelde zijn huis beschikbaar voor Joodse kinderen die bij anderen verborgen werden gehouden. In februari 1943 moest het gezin Isings het huis waarin zij woonden verlaten. Ze kregen een tijdelijke woning aan de Waldeck Pyrmontlaan 18 in Soest toegewezen. Hierna hebben ze nog in De Bilt, Ermelo en Driebergen een onderkomen gevonden. In de zomer van 1948 keren ze weer terug naar hun huis op de Kolonieweg, nadat het eerst was hersteld.

Na de bevrijding heeft Isings honderden en nog eens honderden tekeningen en schoolplaten gemaakt. Denk maar eens aan de Noormannen voor Dorestad, de overwintering op Nova Zembla, de hagepreek bij Rijswijk, de Muiderkring, de krijgsraad voor de vierdaagse zeeslag etc. Ook zijn er honderden schoolboeken door Isings voorzien van prachtige tekeningen.

Op 29 april 1971 is zijn vrouw Elisabeth op een leeftijd van 91 jaar overleden. Isings is op 93 jarige leeftijd overleden te Soest. Ina Isings, zijn dochter, heeft praktisch tot haar overlijden gewoond in het ouderlijk huis op de Kolonieweg te Soest.

Door giften van de heer Hörst uit Ermelo en de heer Wesenhagen uit Terwolde is museum Soest in het bezit gekomen van een grote verzameling schoolplaten, schilderijen, boeken met daarin illustraties van Isings en handgeschreven brieven. Deze verzameling heeft het museum Soest er toe gebracht om eens een grote expositie samen te stellen over de werken van de hand van Johannes Herman Isings.

De expositie is te zien in twee ruimten in museum Soest van 15 augustus 2020 tot en met 8 november 2020.

Referentie-ID: 21067 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie o.a. van schoolplaten en schilderijen van Johannes Herman IsingsTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!