Default (standaard als geen header)

Film: Never Rarely Sometimes Always

21-09-2020

12 gro sex        

Regisseur: Eliza Hittman
Acteurs: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van Etten

De zeventienjarige Autumn is ongewenst zwanger. Ze wil het kind laten weghalen, maar dat mag in haar thuisstaat Pennsylvania alleen met toestemming van haar ouders. Maar thuis mogen ze niets van de zwangerschap weten. Hoe weinig het systeem kan en hoe beknellend het Amerikaanse systeem kan zijn voor degenen die aan de verkeerde kant van de onbegrensde mogelijkheden zitten, wordt nergens zo duidelijk als bij Autums lokale abortuskliniek. 
Het vermoeden dat ze zwanger is wordt door de dienstdoend arts bevestigd met een zwangerschapstest uit de supermarkt. Waarna ze een videoband te zien krijgt waarin een witte man in een gedateerd pak de schadelijke gevolgen van een abortus opsomt.

Al gauw lijken de mogelijkheden binnen de grenzen van de wet uitgeput. Autumn en nichtje Skylar vluchten naar het liberaler ingestelde New York, waar een abortus bespreekbaar is en de vragen die worden gesteld menselijker zijn. Maar ook hier blijken het systeem en Autumn als water en vuur en moet de iets minder introverte Skylar al haar onvoorwaardelijke liefde inzetten om te voorkomen dat het persoonlijke drama een dramatische ramp wordt.
De meiden ondergaan de dagen grotendeels in stilte, iedere nieuwe dag met nieuwe problemen. Het zijn maar een paar dagen, met maar een paar problemen, maar ze lijken eindeloos en onoverkomelijk.

Dit ingetogen sociale drama is een subtiel feministisch statement dat bij vlagen erg ontroert. De onbekende hoofdrolspeelsters zijn fantastisch.

Wat onze programmeur ervan vindt: ‘Een van de beste films die ik dit jaar heb gezien. Geen opsmuk of kunstgrepen. En toch voelde ik me helemaal met de nukkige en vastberaden hoofdpersoon verbonden.’

Meer info op Artishock

Referentie-ID: 21241 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!