Default (standaard als geen header)

Film: A Beautiful Day in the Neighbourhood

27-09-2020

12 gew          

Regisseur: Marielle Heller
Acteurs: Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper, Susan Kelechi Watson, Maryann Plunkett, Enrico Colantoni

In 2016 bestempelde het blad Esquire Tom Hanks tot 'America's dad'. Uiteraard mag die titel met een korreltje zout worden genomen, maar hij is niet geheel uit de lucht gegrepen.
Hanks' reputatie van vriendelijke en verstandige doch vrij normale man geeft hem iets vaderlijks, wat zich volop uitbetaalt in zijn rollen. Misschien nog wel het meest in personages die echt (hebben) bestaan: Chesley Sullenburger, Richard Philips, Walt Disney, Ben Bradlee, Jim Lovell en Charlie Wilson zijn elk op hun eigen manier publieke Amerikaanse vaderfiguren.

Niet zomaar een piloot, kapitein, filmmaker, hoofdredacteur, astronaut of senator, maar een persoon naar wie je als kind opkijkt en voor wie je ook jaren later nog altijd enig ontzag houdt. Afgaand op dat rijtje namen lijkt het achteraf haast onvermijdelijk dat Hanks ooit Fred Rogers zou gaan spelen.
In de VS is Fred Rogers (1928-2003) een instituut, vanwege zijn tv-programma Mister Rogers’ Neighborhood, waarin hij ruim dertig jaar uiterst kalm en vriendelijk met kinderen over sociaal-maatschappelijke thema’s sprak.

Dit filmportret, gebaseerd op het artikel in Esquire, volgt een journalist (Rhys) die aanvankelijk sceptisch is over Rogers’ onberispelijke imago maar steeds meer van hem onder de indruk raakt. Braverik Hanks is perfect gecast als de kindervriend en brengt hem overtuigend tot leven.
De film is onvermijdelijk sentimenteel, maar ook origineel en genuanceerd verteld. Al zal hij zeker vooral indruk maken op kijkers die met Rogers zijn opgegroeid.

Waarom gekozen: ‘Ik heb genoten van deze hele lieve positieve film. Heel fijn in deze bizarre tijden... Haast niet te geloven dat het over bestaande personen gaat, maar het spel van die fantastische Tom Hanks wist me te overtuigen!’

Meer info op Artishock

Referentie-ID: 21249 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!