Default (standaard als geen header)

Film: Proxima

30-09-2020

6 eng gro        

Regisseur: Alice Winocour
Acteurs: Eva Green, Zélie Boulant, Matt Dillon, Aleksey Fateev, Lars Eidinger, Sandra Hüller

In ’Proxima’ volgen we Sarah Loreau, een Franse astronaut, die zich voorbereidt op een langdurige missie aan boord van het International Space Station. Voordat de raketlancering vanaf een basis in Rusland plaatsvindt, moet ze een intensief trainingsprogramma doorlopen in 'Star City', net buiten Moskou. Aldaar introduceert de Amerikaanse macho Mike Shannon haar bij de rest van de crew - met een vrij ongemakkelijk grapje, waaruit blijkt dat seksisme allerminst is uitgeroeid binnen het door mannen gedomineerde wereldje van de ruimtevaart.

Het lijkt er even op dat de film hiermee vertrouwde wegen zal bewandelen, maar dan draait Mike plotseling bij. Zijn machogedrag maakt plaats voor empathie. Net op tijd, want hij dreigde eventjes een clichématig figuur te worden. De Franse astronaut Sarah Loreau gaat dus mee met een missie naar Mars. Dat betekent dat ze haar dochter Stella een jaar lang niet zal zien.
Verschillende feministische thema’s worden afgevinkt – onwillige ex, macho mannelijke collega’s, extra inzet om te laten zien dat je gelijkwaardig bent – maar het wordt nooit voorspelbaar of prekerig.

Voor Sarah is het verlaten van de aarde niet slechts een kwestie van domweg in een raket stappen die vervolgens de lucht in schiet. Ze heeft ook verantwoordelijkheden, zoals de maatschappelijke norm dat keurig voorschrijft aan vrouwen met kinderen. En het kloppende hart van de film is de relatie tussen Sarah en haar achtjarige dochter Stella, die zeer geloofwaardig worden neergezet door Eva Green (die in deze film naast Frans ook Engels, Duits en Russisch spreekt) en de jonge Zélie Boulant.

Waarom gekozen: ‘Een mooi verhaal dat gaat over het volgen van je dromen. Vooral als je ook nog moeder bent. De strijd die je dan levert is zwaar. Maar het resultaat mag zijn. Het kind accepteert dat haar moeder niet anders kan dan haar droom waar maken.’

Kijk voor meer informatie op de site van Artishock

Referentie-ID: 21259 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!