Default (standaard als geen header)

Film: Fahim

05-10-2020

12 dis gew        

Regie: Pierre-François Martin-Laval
Acteurs: Gérard Depardieu, Ahmed Assat, Isabelle Nanty, Mizanur Rahaman

‘Fahim’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Fahim Mohammad en zijn vader Nura, die gedwongen waren Bangladesh te ontvluchten vanwege deelname aan een protest tegen de regering. In Frankrijk werd echter gedreigd met de uitzetting van het tweetal. Nura weigerde te vertrekken en verbleef nog een tijd lang illegaal met zijn zoon in Frankrijk.
In deze tijd werd de elfjarige Fahim landskampioen schaken onder de twaalf jaar en toenmalig premier François Fillon beloofde de familie een aantal dagen later een verblijfsvergunning.

Er wordt een hoop geschaakt in ‘Fahim’. De makers weten deze denksport, misschien niet de meest geschikte sport voor het medium film, op een aantal slimme manieren tot leven te brengen. De beste daarvan is het inzetten van Gérard Depardieu in een rol die hem op het lijf geschreven lijkt: die van onbegrepen en temperamentvol maar ook enigszins gefaald genie.
Deze Sylvain Charpentier gaat nogal ruw om met zijn jeugdige pupillen. Tierend en beledigend probeert hij de kinderen slimme schaakzetten te laten doen, terwijl hij ze in zijn rookpauzes laat sporten. Met de nodige humor en charme weet Depardieu met veel liefde een prachtig personage neer te zetten.

Naast het schaken is te zien hoe Nura, zonder een woord Frans te kunnen, zich staande probeert te houden in Frankrijk. Een baan kan hij niet vinden en hij dreigt verschillende keren te worden uitgezet.
In een van de betere scènes zoekt de schaakgroep Fahim op in een soort geïmproviseerde sloppenwijk in Parijs, waarbij duidelijk wordt in wat voor schrijnende condities illegalen in Frankrijk soms leven.

Onze programmeur: ‘Een sympathieke verfilming met het hart op de goede plaats. (Groot-)meesterlijke feel good uit Frankrijk, met precies voldoende spanning, diepgang en humor!’

Meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 21335 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!