Default (standaard als geen header)

Film: The Piano

18-10-2020

12 gew          

Regie: Jane Campion
Acteurs: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin, Kerry Walker, Geneviève Lemon, Tungia Baker, Ian Mune

In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada (Holly Hunter) naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een kolonist. Ada, die niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling.
De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

Hunter en de jonge Paquin ontvingen beiden een Oscar voor hun krachtige acteerprestatie. De betoverende pianomuziek is van Michael Nyman. Een erg mooie film van de Nieuw-Zeelandse regisseuse Campion die tijdens de Oscarrace van 1993 in de prijzen viel: o.a. met beeldjes voor hoofdrolspeler Holly Hunter en voor Anna Paquin als haar vroegwijze, buitenechtelijke dochtertje.
Hunter speelt een uitgehuwelijkte vrouw die op haar zesde heeft besloten niet meer te praten. Sam Neill als de norse, stuurse man aan wie ze wordt uitgehuwelijkt scoort een krappe voldoende, maar Harvey Keitel, als de lompe bruut die Hunters geliefde piano koopt en haar het instrument stukje bij beetje laat 'terug verdienen' is zoals gebruikelijk voortreffelijk.

Dit is de digitale restauratie van de film onder supervisie van regisseur Jane Campion.

En wat zegt onze programmeur: De reden waarom ik hem opnieuw wil laten zien, zelf zag ik hem 3 keer, aan de bezoekers van ons filmhuis is: De betoverende beelden, het ruige land, het regenwoud, de strijd van een vrouw geholpen door haar dochtertje tegen een overheersende man, prachtige muziek en het aangrijpende slot.
Daarom ga ik hem opnieuw weer kijken en ik hoop u/jij/jullie ook!

Meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 21339 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!