Default (standaard als geen header)

Film: J'accuse

19-10-2020

12 dis gew gro      

Regie: Roman Polanski
Acteurs: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois, Hervé Pierre, Wladimir Yordanoff, Didier Sandre, Melvil Poupaud, Eric Ruf, Mathieu Amalric Schrijver: Robert Harris

In 1894 wordt de Joodse officier Alfred Dreyfus ten onrechte veroordeeld voor spionage: een schandaal dat de antisemitische Franse politiek jarenlang op zijn kop zou zetten. De 86-jarige Polanski brengt deze beruchte episode indrukwekkend tot leven, met grootse decors en spannende rechtbankscènes.

De film ‘J'accuse’, over inlichtingenofficier Georges Picquart die de onterechte veroordeling van de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus in 1894 onderzoekt, ging in september op het filmfestival van Venetië in première en werd vervolgens overladen met talloze nominaties en prijzen. Onder de critici zaaide de film vooral verdeeldheid.

Er breken rellen uit, zo hevig dat de politie traangas gebruikt om de gemoederen te bedaren. De demonstranten protesteren niet alleen tegen de laksheid waarmee verkrachters in Frankrijk worden bejegend, maar ook tegen de – in de ogen van de demonstranten – belichaming van dat onrecht: de Pools-Franse regisseur Roman Polanski.
Die woede heeft natuurlijk alles te maken met de verkrachting door Polanski van een dertienjarig meisje in 1977, in het huis van Jack Nicholson in Los Angeles. Polanski sloot een deal met justitie en vluchtte naar Frankrijk toen bleek dat hem mogelijk toch een lange gevangenisstraf boven het hoofd hing.

Waarom gekozen: ‘Groots opgezet en klassiek vormgegeven en geacteerd drama èn spionageverhaal van topklasse.

Meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 21347 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!