Default (standaard als geen header)

Kinderfilm: Jackie en Oopjen

11-06-2021

al            

ALLEEN VOOR DE KINDEREN - OUDERS EN BEGELEIDERS MOGEN HELAAS NIET BINNEN!!!  

Regisseur: Annemarie van de Mond
Acteurs: Frouke Verheijde, Sarah Bannier, Karina Smulders, Saar van Aken, Leny Breederveld, Bert Hana, Jaap Spijkers, Jochen Otten, Karmela Shako, Roben Mitchell, Sieger Sloot, Tanja Jess

De 12-jarige Jackie is een normale Amsterdamse brugklasser, met een ongebruikelijk voordeeltje. Haar moeder heeft namelijk een belangrijke baan in het Rijksmuseum. Hierdoor kan Jackie altijd via de achterdeur het museum in en kent ze iedereen die in het museum werkt.

Na de presentatie van de peperdure Rembrandt-portretten van Marten en Oopjen gebeurt er iets magisch. Het schilderij van Oopjen Coppit, het meisje uit de Gouden Eeuw, komt tot leven. De ogen van Oopjen volgen Jackie. Als Oopjen in Jackie haar vermiste zusje denkt te herkennen komt ze daarvoor het schilderij uitgestapt, zo de eenentwintigste eeuw in. En dat het de eenentwintigste eeuw is, daarover bestaat in het leven van Jackie geen twijfel. Ze woont samen met haar zusje en moeder in een vrouwenhuishouden waar zelfstandigheid op één staat.
Jackie brengt haar zusje naar school en wanneer haar nieuwe 'BFF' Oopjen vraagt of er geen vader is, is het antwoord simpelweg ontkennend. Even daarvoor hebben we Jackies moeder zien flirten met haar vrouwelijke Franse collega.

Het zijn echter niet deze dingen waarover Oopjen zich voornamelijk verbaast, meer over elektriciteit, de telefoon van Jackie en de onwetendheid van de hedendaagse Amsterdammer over het dagelijks leven in de Gouden Eeuw. Deze verbazing zorgt voor een aantal bijzondere situaties. Gelukkig weet Oopjen haar draai snel te vinden, want nu ze uit het schilderij is verdwenen stapelen de problemen zich op. Voor haar, maar vooral ook voor het museum.

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 21850 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!