Default (standaard als geen header)

Film: Barn

14-06-2021

6 gew          

Regisseur: Dag Johan Haugerud
Acteurs: Henriette Steenstrup, Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr, Brynjar Åbel Bandlien, Andrea Bræin Hovig, Hans Olav Brenner

Het voetbalveld van een middelbare school in Noorwegen. Op de grond ligt een leerling bewusteloos. De omstanders zijn in paniek en de leraar die toezicht moet houden gaat op zoek naar hulp. De camera zoomt uit en we krijgen een totaalshot van de rampplek.
Wat er is gebeurd kunnen we enkel opmaken uit de uitlatingen van de omstanders en betrokkenen. De jongen zelf kan het triest genoeg niet meer navertellen.

Wat er precies gebeurd is, lijkt van minder belang in het aangrijpende en grondig uitgediepte Noorse drama ‘Barn’ (kinderen). Aanvankelijk lijkt de dood van de jongen een noodlottig ongeluk. Hij is door een klasgenote geduwd en met zijn hoofd hard terecht gekomen. Maar mag je een minderjarig kind verantwoordelijk houden voor wat naar eigen zeggen een ongeluk was? En met wat voor gevoel moet zij de rest van haar leven doorkomen?
Wat de zaak erg gecompliceerd maakt is dat het slachtoffer Jamie de zoon is van een lokale politicus die er extreemrechtse sympathieën op nahoudt. En de vader van Lykke, de veroorzaakster van het ongeluk, is juist afkomstig van de arbeiderspartij.
De schoolleiding buigt zich het hoofd over protocollen, reconstructies, omgang met de pers en de onvermijdelijke schuldvraag. Het blijkt nog een behoorlijk ingewikkelde opgave te zijn om de feiten en omstandigheden zuiver te scheiden van de emoties.

Een rijke, complexe verkenning die een keur aan vragen opwerpt rond de maatschappelijke invulling van verantwoordelijkheid en hoe leraren en ouders daarmee worstelen.

Onze programmeur: “Ik heb van begin tot eind geboeid zitten kijken naar hoe normale mensen in een dorp omgaan met een dramatische gebeurtenis op het schoolplein. Allemaal bezig met hun eigen belangetjes. Fantastische acteerprestaties, vooral van het meisje.”

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 21852 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!