Default (standaard als geen header)

Film: de Vogelwachter

21-06-2021

al            

Regisseur: Threes Anna
Acteurs: Freek de Jonge, Nick Golterman, Quiah Shilue

Helemaal alleen zijn in de natuur is voor veel mensen een ongelofelijk angstaanjagende gedachte, maar de hoofdpersoon uit ‘De Vogelwachter’ geniet met volle teugen van zijn zelfgekozen isolatie. Hij voedt en telt de vogels, loopt over het strand en is met name te zien in volle glorie als man die één is geworden met de natuur om hem heen.

Voor een geslaagde film is soms maar weinig nodig. Een man alleen op een eiland, waarom niet? Freek de Jonge speelt een vogelspotter die al ruim vijfenveertig jaar in een Spartaanse hut op een onbewoond eilandje verblijft. Sober, geduldig en poëtisch worden zijn dagelijkse bezigheden in beeld gebracht. En het boeit nog ook, mede dankzij het goed gedoseerde spel en de prachtige natuuropnamen.
Halverwege de film wordt het subtiele realisme echter losgelaten: het eiland stroomt over, plots is het water weer weg. En de post waar hij werkt wordt binnenkort opgeheven.

Regisseur Threes Anna woont zelf op Texel en geniet erg van het prachtige eiland. Een verstorend element is hier het vele afval dat aanspoelt op de stranden. Voordat de opnames begonnen heeft Anna volop gejut op de stranden om dit te verzamelen. Het resultaat is terug te zien in de film in de vorm van een enorme stapel plastic, die onder de hut van de vogelwachter te zien is. Het is een bijzonder en vooral ook een triest detail van de film.

‘De Vogelwachter’ is een fascinerende solofilm met een uitblinkende Freek de Jonge. Af en toe is de film misschien wat theatraal, maar de mooie cinematografische keuzes doen dit snel vergeten.

Onze programmeur: “Een mooie en ontroerende toevoeging aan het oevre van Freek de Jonge, prima in toom gehouden door de regisseur.”

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 21881 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!