Default (standaard als geen header)

Expositie Glas in Lood

14-08-2021 t/m 07-11-2021

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

Expositie Glas in Lood.

Na jaren in de zorg gewerkt te hebben was Truusje Kuenen in 2005 toe aan een nieuwe uitdaging. Het was voor haar tijd om andere talenten te ontwikkelen. Truusje wilde graag iets ambachtelijks en  creatiefs doen. Ze vond dit in glas-in-lood.

Truusje toog naar Anderlecht (België) voor een opleiding aan de “Academie voor beeldende kunsten”. Tijdens deze opleiding leerde ze de kneepjes van het glazenier vak. Ook ontdekte ze een ander talent; lesgeven. 

In 2008 heeft Truusje een cursus glas in lood opgezet bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk. Hier geeft ze tot op de dag van vandaag les. Daarnaast heeft Truusje sinds 2010 een atelier aan huis waar ze zich artistiek kan uit leven.

Truusje heeft in de loop der jaren heel wat cursisten wegwijs gemaakt in het ambacht van glas in lood. Veel van de cursisten hebben meerdere cursussen bij haar gevolgd om zo veel mogelijk van haar te leren. Een aantal van hen komt nog wekelijks bij elkaar in het open atelier op K.C. De Brink.

Een van de cursisten van Truusje, Greet Termaat, raakte al snel net zo besmet met het glas-in-lood-virus als Truusje zelf. Greet volgde bij verschillende leermeesters les en richtte haar eigen thuisatelier op. In 2018 startte Greet met het geven van cursussen aan volksuniversiteit Vuvera in Ermelo.  Met het sluiten van de locatie van Vuvera in 2020 hebben een aantal cursisten van Greet de overstap gemaakt naar K.C. De Brink. Zo was de cirkel weer rond.

Ruim twee jaar geleden bezocht Rita van Rijn, een van de glas-in-lood enthousiastelingen  van K.C. De Brink,  Museum Soest vanwege een expositie van kerstgroepen. Ze raakte daar in gesprek met een van de vrijwilligers van het museum. In dit gesprek kwam Rita’s passie voor glas-in-lood ter sprake. Van het een kwam het ander. Het idee voor een expositie was  snel geboren.

Glas-in-lood is een bewerkelijke hobby. Een solo-expositie is in de meeste gevallen dan ook een te grote uitdaging. Aangezien Rita niet beschikt over genoeg werkstukken voor een expositie, heeft zij Truusje, Greet en de amateur-glazeniers van het Open Atelier glas in lood van K.C. De Brink gevraagd mee te exposeren.

Het werk dat in deze expositie bekeken kan worden is gemaakt door Rita, Truusje, Greet, de cursisten en de deelnemers aan de verschillende open ateliers van K.C. De Brink. 

Alle deelnemers aan deze expositie delen dezelfde passie voor glas. De een valt voor het traditionele glas in lood dat we kennen uit kerken, de ander loopt warm voor het glas-in-lood dat we kennen uit de jaren ‘30 huizen,  weer een ander gaat voor het vrije werk. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Met deze expositie hopen de exposanten (18 exposanten) een klein beetje van hun passie voor glas-in-lood met de bezoekers aan museum Soest te delen.

De inzenders van de glas en lood expositie zullen op 28 en 29 augustus, 25 en 26 september 30 en 31 oktober tijdens de openingsuren van het museum demonstraties verzorgen.

Klik hier voor de film

Deze expositie is te zien  van 14 augustus tot en met 7 november 2021. De openingstijden van het museum kunt u vinden op www.museumsoest.nl

Referentie-ID: 22197 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie Glas in LoodTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!