Default (standaard als geen header)

Film: The Father

20-10-2021

9 eng gro

Regisseur: Florian Zeller
Acteurs: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Rufus Sewell, Olivia Williams

Let op: toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.

Fransman Zeller bewerkte zijn succesvolle toneelstuk ‘Le père’ tot dit Engelstalige drama, waarin Hopkins de dementerende Anthony speelt, die de grip op zijn leven verliest in een Londens appartement.
Dochter Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt.

We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. Qua setting, thematiek en compromisloze toon heeft ‘The Father’ veel weg van Michael Hanekes ‘Amour’ uit 2012, met als grootste verschil dat hier gaandeweg alle logica wordt losgelaten, zodat de kijker wordt meegenomen in Anthony’s verwarring.

Het zou je talent maar zijn: monsterlijke mensen neerzetten. Maar sir Anthony Hopkins heeft er toch maar een tweetal acteer-Oscars mee binnen gevist. Eerst als de ijskoude seriemoordenaar Hannibal Lecter in ‘Silence of the Lambs’. En nu de vader Anthony uit de titel van ‘The Father’, waarbij het venijn er juist in zit dat hij je hart wint met zijn charme en zijn warmte, om abrupt bruut tekeer te gaan tegen de mensen in zijn leven die het niet verdienen.
Maar hij kan er niks aan doen, want zijn eigen brein is zich langzaam tegen hem aan het keren. Paps heeft Alzheimer, en het eindstation is in zicht. Dat heeft een beklemmend effect, maar maakt de film ook diffuus en wat afstandelijk.

Hopkins speelt groots, en hij krijgt mooi tegenspel van Colman en de anderen.
Waarom gekozen: Een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los. Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar.

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 22496 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!