Default (standaard als geen header)

Film: Druk

18-10-2021

12 gro dru

Regie: Thomas Vinterberg
Acteurs: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold

Let op: toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.

Komisch drama over kwartet uitgebluste leraren die beginnen aan gewaagd experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. Want een half promille alcohol in je bloed neemt – volgens de Noorse psycholoog Finn Skårderud – remmingen weg, waardoor we leuker en creatiever worden.
De eerste resultaten zijn zonder meer bemoedigend, vooral voor leraar geschiedenis Martin (een voortreffelijke Mikkelsen). Maar het blijft niet bij één slok. Al snel worden het er twee, dan drie, en dreigt de film op een somber einde af te stevenen.
Maar zover laat de Deense regisseur Vinterberg (van provocatieve meesterwerkjes als ‘Festen’ en ‘Jagten’) het gelukkig niet komen.

Mads Mikkelsen speelt in ‘Druk’ (Deens voor dronken) de leraar die begint aan het gewaagde experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. “Wanneer je stomdronken bent en valt – en je valt zeker – ben je je niet bewust van het feit dat je valt.
Iemand spelen die dronken is lijkt misschien makkelijk, we zijn immers allemaal weleens dronken geweest, maar het is echt een test voor acteurs. Je kan al snel gaan overdrijven. Als je net iets te veel gedronken hebt is al je aandacht er juist op gericht om te doen alsof je helemaal niets gedronken hebt. En zo moet je dat dan ook spelen. Alles net iets langzamer doen. Je praat wat trager en je bewegingen zijn allemaal net iets te precies.
De volgende stap, die ook in de film zit, is wat we Crazy Charlie Chaplin-dronken noemden. Dat was lastig en daarvoor hebben we eerst wat YouTube-filmpjes van dronken Russen gegoogeld. Wat heel inspirerend was.”

Waarom gekozen: ‘Op een bijzondere wijze laat de film de verwarring zien waarin je bij dementie terecht komt.’

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 22506 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!