Default (standaard als geen header)

Film: Mijn vader is een vliegtuig

28-11-2021

9 eng

Regisseur: Antoinette Beumer
Acteurs: Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand, Hannah Hoekstra, Lisa Smit

Let op: toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.

Wanneer haar moeder vroegtijdig haar verrassingsfeestje verlaat, kan Eva ook niet meer genieten van al die lieve mensen die wel gewoon zijn blijven plakken. Iets wringt, iets dieps en onbespreekbaars.
Kort daarna overlijdt mam plotseling en komt er meer bij Eva naar boven borrelen wat niet lekker zat. Zo is er Joost, de vader van Eva, van wie alle vrienden en kennissen blijkbaar denken dat hij al decennia dood is. Maar zelf weet ze beter: hij is psychiatrisch patiënt.

Waarom die geheimen? En wat zit nog meer niet lekker aan Eva's leven? Op het eerste oog weinig: ze is succesvol in de reclamewereld en heeft een leuk gezin. Geborgenheid, zekerheid en oppervlakkig geluk alom. Maar ze blijkt er sowieso ook in het geniep al een minnaar op na te houden. Bij de voorbereidingen voor haar moeders uitvaart gedraagt ze zich ook op zijn zachtst gezegd vreemd.
En als ze de woning van haar overleden moeder opruimt, komt ze erachter dat ze eigenlijk nauwelijks nog wat weet van haar eigen jeugd. Zoekt ze vervolgens naar antwoorden bij de instelling waar haar vader intern zit, dan loopt ze tegen een muur: dossiergeheim.

Een mysterie en weggestopt trauma typeren de rest van het drama ‘Mijn Vader is een Vliegtuig’. De film is gebaseerd op de gelijknamige, semi-autobiografische roman van regisseur Antoinette Beumer. Op het Nederlands Film Festival was het dit jaar de openingsfilm. Bij het zien van de titel denk je misschien dat het een kinderfilm betreft, maar niets is minder waar.

Onze aanbeveling: Elise Schaap is subliem in gelaagd psychologisch drama.

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 22592 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!