Default (standaard als geen header)

Film: de Veroordeling

01-12-2021

12 eng gro

Regisseur: Sander Burger
Acteurs: Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen, Lies Visschedijk, Mark Kraan

Let op: toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.

Het hele mediacircus dat ontstond rond de Deventer moordzaak is zo'n affaire die van absurditeiten aan elkaar hangt. Op kafkaëske wijze wordt 'de klusjesman' verdacht van moord, een opiniemaker vindt met zijn vreemde theorieën een groot podium op tv en weet zelfs het graf van het slachtoffer te laten openen omdat daar het moordwapen zou liggen.

De makers van ‘De Veroordeling’ hebben een inventieve manier gevonden om deze gebeurtenissen terug te laten slaan op de werkelijkheid door steeds fragmenten uit echt uitgezonden talkshows te laten zien. ‘De Veroordeling’ is een sterke aanklacht tegen talkshowjournalistiek en laat een perverse geschiedenis van 'trial by media' in Nederland zien.
Een ijzersterke reconstructie – de film is uitsluitend gebaseerd op archiefmateriaal, officiële stukken en getuigenverklaringen – van de nasleep van de beruchte Deventer moordzaak uit 1999, toen de weduwe Wittenberg door wurging en vijf messteken in haar borst om het leven werd gebracht.

Gezien door de ogen van Netwerk-journalist Bas Haan (van Huêt), die eerst overtuigd is van de onschuld van haar al veroordeelde financieel adviseur Ernest Louwes (Kraan), dan van diens schuld, en zich vervolgens inzet voor klusjesman Michaël de Jong (van Wageningen), die door Maurice de Hond (de Hond) – ten onrechte – wordt aangewezen als dader.
Intelligent, belangrijk en soms woest makend (vooral als het gaat om de diverse talkshows, die maar hijgend achter De Hond bleven aanlopen).

Op 1 oktober 2021 kregen de film en zijn medewerkers diverse Gouden Kalveren.
Waarom gekozen: Soms lijken gebeurtenissen te bizar om waargebeurd te zijn.

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 22600 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!