Default (standaard als geen header)

Expositie beren Julie, Toos en Thea

13-11-2021 t/m 08-05-2022

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

De beren van Julie van Lith, Toos Keuning en Thea Oskam.

Drie dames met een passie voor beren.

Thea Oskam

Thea is geboren in Soest. Samen met vriendin Corrie maakte ze vele jaren geleden haar eerste beer en daar bleef het niet bij. Ze waren heel enthousiast dus volgden er meer. Later hoorden Thea over Toos van beren atelier Tierlantijntje. Toos maakte mini beertjes. Dat leek Thea en haar vriendin  ook leuk. Dus er volgde een cursus bij Toos. Na deze cursus hebben ze ook nog een tijdje samen met Toos gezellig met z'n drieën aan de keukentafel gezeten om beren te maken.

Tot de dag van vandaag koopt ze materialen nog altijd bij Toos. En als ze weer bij haar is  geweest komt ze altijd weer vol ideeën thuis. Later heeft ze twee andere vriendinnen, Julie en Carla een beer leren maken.  Regelmatig komen ze bij elkaar om beren te maken. Ze noemen het dan ook “onze berendag”.

Ze vinden het leuk om te laten zien hoe een beer ontstaat. Hier komt best veel voor kijken. Er is namelijk een groot verschil tussen een beer uit een speelgoedwinkel en een beer die handmatig gemaakt is. Elke steek is met de hand gezet, er komt geen naaimachine aan te pas. Deze gebruiken ze alleen voor het maken van de kleertjes. Thea vindt het leuk om voor familie en vrienden een beer te maken. Een beer zomaar weggeven doet ze niet. Er zit gevoel in, hetgeen het beren maken zo leuk maakt. Iedere beer is uniek. Thea komt uit een grote familie waarvoor al heel veel beren gemaakt zijn. Twee broers van haar, woonachtig in het buitenland hebben beiden een beer op hun bureau zitten. Op deze manier is ze toch via de beer een beetje bij ze. Haar vader noemde haar altijd Tedje, vandaar dat haar beren het label  “Teds Teddy's” dragen.

Julie van Lith.

Julie is woonachtig in Leusden.  In 2009 is ze, na bijna 26 jaar in Engeland gewoond te hebben, teruggekeerd naar Nederland. Via de vriendengroep van haar man leerde ze Thea en Carla kennen; alle drie hielden we van knutselen en al snel begonnen ze regelmatig bij elkaar te komen en werden er verschillende hobby’s uitgeprobeerd zoals bv. glaskralen maken en pergamano. Thea maakte al jarenlang teddyberen en was in het verleden bij Toos Keuning in de leer geweest. Aan de tafel bij Thea thuis begonnen Carla en Julie aan hun eerste teddybeer, beer Binky. Het was  Ieuk om te zien dat, ondanks dat ze hetzelfde patroon gebruikten, iedere beer toch zo zijn eigen ‘karakter’ kreeg; de stand van de ogen en oren, de vorm van de neus, verschillende stofjes, ander jasje, strikje, enz. zijn hiervoor bepalend liet Julie enthousiast weten.  Julie was meteen in de ban van de beer, razend enthousiast dus en had de smaak te pakken. In de afgelopen jaren heeft ze zo'n 30 beren gemaakt. Een groot aantal beren zijn naar Engeland verhuisd, waar ze jaren gewoond heeft. Haar drie kinderen kregen een ‘gepersonaliseerde’ beer, zoals een beer, gekleed in tuinbroek en met een gietertje in zijn poot voor haar zoon die in een tuincentrum werkzaam is, een verliefd berenstelletje, als huwelijksgeschenk voor een goede vriend en vriendin, een beer met boerenzakdoek voor weer een andere vriendin in Engeland die van alles wat ‘Dutch’ is houdt, een beer met pyama ter ere van de geboorte van een jongetje die zelf de naam ‘Teddy’ kreeg, en voor een vriendin in India, die een kinderboek schreef voor haar kleindochter over ‘Yamun, de purple panda’ naaide ze een grote paars-gele panda, omdat er geen winkel te vinden was die een paarse panda verkocht! Julie maakt graag beren op verzoek met ieder een eigen karakter. Vooral ook voor mensen waar ze een speciale band mee heeft.

Toos Keuning

De teddyberen zorgen er voor dat je van ze blijft houden: groot of klein, mooi of lelijk, nieuw of heel oud; die blik van ze, daar kun je niet omheen. Ze beheersen je leven. Aldus Toos.

Een teddybeer is niet voor niets het meest geliefde speelgoed of verzamelobject en wordt vaak al bij de geboorte van een kind gegeven. De teddybeer wordt ook voor veel doeleinden ingezet.

Denk maar eens aan de teddybeer die aan kinderen wordt gegeven door hulpverleners; de beer biedt troost en veiligheid in zo'n situatie. Ze helpen mensen vaak om door moeilijkere perioden heen te komen. Het gebeurt ook regelmatig dat een teddybeer, die vele jaren is weggestopt, tevoorschijn komt en een opknap- of schoonmaakbeurt nodig heeft, waarna zijn baasje weer helemaal gelukkig is.

Je kunt dus zeggen: “de teddybeer is een vriend voor het leven”.

AI heel jong was Toos altijd al creatief bezig met het maken van o. a. popjes en dieren van vilt, het maken van kleding voor haar Barb iepop pen en met ha ken en breien van kleertjes. Bij Toos hadden ze vroeger een echte “naaister” aan huis en met een gezin van 12 kinderen was dat geen overbodige luxe. Toos bracht vele uurtjes bij haar door. De periode voordat ze haar eerste  teddybeer ging maken gaf ze workshops en cursussen in woondecoratie en textiel verven. Die creativiteit lag dus op een totaal ander vlak dan het maken van teddyberen.

Ze volgde nooit cursussen, maar leerde zelf ve le technieken aan door einde loos te oefenen en te experimenteren. Door er zeIf achter zien te komen hoe iets gem aakt wordt blijft haar boeien en inspireren om nieuwe technieken uit te proberen.

Zo gebeurde dit ook bij het beren maken vertelt Toos er enthousiast over.

Er kwamen steeds meer poppen- en beren beurzen, dus werden materialen steeds gemakkelijker verkrijgbaar. De teddyberen veranderden dan ook voortdurend van vachtjes. Er ging een fantastische berenwereld voor Toos open. Alles kon je op de beurzen kopen: vachtjes, glasogen, draaischijven en vulling. Keuze genoeg! Met een aardig voorraadje aan stof en materialen ging ze opgetogen naar h uis. Voor haar gevoel kon ze zelf wel een berenwin keltje beg innen. Dit was het begin van “Berenatelier Tierlantij ntje.

Het is toch geweldig om iedereen mee te laten genieten van haar technieken en ontwerpen aldus Toos. Haar ontwerpen en pakketten zijn nog steeds zeer geliefd.

Internet is nu het medium voor het inwinnen van informatie en het verkopen van materialen, gereedschappen en stoffen. De pakketten van teddyberen en andere dieren en de benodigd heden gaan nu veel via deze weg naa r de berenmakers/sters. Gelukkig zijn er ook nog klanten die graag de stoffen willen voelen en deze in het echt willen bekijken. Deze klanten komen dan ook regelmatig langs in het atelier van Toos of bezoeken haar op een beurs.

Toos verzorgt al vanaf 2005 onafgebroken artikelen voor het tijdschrift ‘De Teddy-Beer’. Uitgegeven door ‘Heins en Hobby’s’. Dit doet ze geheel vrijblijvend.

Referentie-ID: 22624 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie beren Julie, Toos en TheaTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!