Default (standaard als geen header)

Duo Jesse van Ruller / Maarten Hogenhuis

15-01-2022

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

Jazzconcert Jesse van Ruller / Maarten Hogenhuis

Aanvang Zaterdag, 15 januari, 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-

Let op: u kunt deze avond alleen bezoeken met een geldig corona-bewijs (QR code + legitimatie). Zie hier voor uitleg.
Foto: Jonathan Herman

Zij maken bijna naakte jazzmuziek: ‘Duospelen is heel kwetsbaar’. Saxofonist Maarten Hogenhuis en gitarist Jesse van Ruller maakten samen het album 'Spirits High'. Op 9 september presenteerden ze het in het Bimhuis. ‘Zonder die covidshit was het misschien een gewone jazzplaat geworden.’ (Plus Interview, Het Parool 9 september '21. Peter van Brummelen, 9 september 2021.)

Gitarist Jesse van Ruller (49) draait al zijn halve leven mee in de Nederlandse jazzscene. Saxofonist Maarten Hogenhuis (35) kwam iets later kijken, maar heeft inmiddels ook een eerbiedwaardige staat van dienst opgebouwd. Zoals dat gaat in de jazz hebben ze vaak met elkaar gespeeld. 

Sinds nog niet zo lang vormen ze een duo, waarvan in september het debuutalbum Spirits High verschijnt. Er bestaan ontelbaar veel jazzalbums waarop saxofoon en gitaar klinken, maar een jazzalbum met alléén saxofoon en gitaar? Hogenhuis en Van Ruller zouden er geen voorbeeld van weten. “Referentiemateriaal was er dus niet,” zegt de eerste. “Maar dat wij als duo heel goed bij elkaar passen, weten we sinds een huiskamerconcert dat we in coronatijd met zijn tweeën deden.”

Is het niet raar spelen zonder bassist en drummer? “Duospelen is op een bepaalde manier heel kwetsbaar,” zegt Hogenhuis. “Je kunt je nergens achter verschuilen. Maar het is ook heel tof, zo met zijn tweeën. Qua tempo en dynamiek zijn we heel flexibel. Als je zo met zijn vieren met wilt spelen, moet je elkaar met zijn allen wel héél goed aanvoelen.”
Volgens van Ruller zitten hij en Hogenhuis vooral ritmisch op één lijn. “Beiden benaderen we muziek vaak als een drummer. We houden van een funky groove. In onze hoofden gaat het van tikketakketikketakkietak.”
 

Reserveren en coronapas is verplicht! Naar kaarten reserveren

Referentie-ID: 22632 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Duo Jesse van Ruller / Maarten HogenhuisTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!