Default (standaard als geen header)

Film: Hytti nro 6

15-05-2022

12

Regisseur: Juho Kuosmanen
Acteurs: Seidi Haarla, Yuriy Borisov, Yuliya Aug, Dinara Drukarova, Polina Aug

Laura (Seidi Haarla) voelt zich duidelijk niet op haar gemak op het huisfeestje van haar geliefde Irina (Joelia Aug).
De Russische Irina is professor, de Finse Laura is in Moskou om de taal te leren. Ze wil graag indruk maken op Irina’s intellectuele vrienden, maar ze doet te hard haar best. Ze snapt de grapjes niet, spreekt de namen van Russische dichters verkeerd uit.
Het is een relatie met een machtsverschil. Een relatie die op zijn eind loopt, al wil Laura dat liever niet zien. Ze is zo verliefd dat ze Irina’s interesses heeft overgenomen.

Zo vertrekt ze naar Moermansk om daar de petrogliefen te zien, rotstekeningen uit de prehistorie. Eigenlijk zou ze met Irina meegaan, maar die had plotseling geen tijd. Laura’s nieuwe reisgenoot op de dagenlange treinreis is Ljoha (Joeri Borisov), een jonge Russische mijnwerker met wie ze haar slaapcoupé moet delen.
De eerste ontmoeting is rampzalig. Ljoha is stomdronken, lomp en seksistisch. Maar Laura moet het ermee doen, een andere plek in de slaaptrein is niet beschikbaar.
Toch blijkt er meer schuil te gaan achter deze helse reisgenoot dan gedacht. Heerlijk ongemakkelijke, door en door humane film, met een superingetogen, intieme sleutelscène en de warmbloedige jaren 80-hit ‘Voyage, voyage!’ van Desireless op de soundtrack.

Niet de reis of de bestemming telt, maar het gezelschap. Deze wijsheid is de dragende gedachte achter dit liefde-in-de-trein-drama, dat in 2021 de Grand Prix won in Cannes.

Onze programmeur: Laura en Ljoha zitten met elkaar opgescheept in een treincoupé rijdend door het rauwe landschap van Moskou naar Moermansk. Allebei op zoek naar zichzelf. Ga kijken.......

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 23318 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!