Default (standaard als geen header)

Film: sun children

25-05-2022

9 eng gro

Regie: Majid Majidi
Acteurs: Ali Nassirian, Javad Ezati, Tannaz Tabatabaei, Roohollah Zamani

Iran heeft een rijke traditie van kinderfilms. Soms zijn ze daadwerkelijk bestemd voor kinderen, maar meestal zijn volwassenen de beoogde doelgroep. Het maken van kinderfilms is namelijk een bekende truc om censuur te omzeilen.
Doordat ze minder streng worden beoordeeld, kan de filmmaker op subtiele en indirecte wijze wat kritischer zijn op de Iraanse samenleving.

De kinderen van de titel zijn de scholieren van de Zonneschool, een instituut dat jongens onderwijst die slachtoffer zijn geworden van uitbuiting en/of tot kinderarbeid werden gedwongen. De idealistische rector en conrector willen juist deze kinderen weer terug in de schoolbank krijgen.

Ali, een twaalfjarig straatjochie dat met z’n vrienden autobanden van dure auto’s uit parkeergarages steelt, krijgt van zijn baas opdracht om op zoek te gaan naar een verborgen schat. Die is te vinden via een oude, half ingestorte tunnel onder het schoolgebouw, die uitkomt bij begraafplaats. En dus melden Ali en zijn vrienden zich aan bij de school en doen ze net alsof ze les willen krijgen. Het gedeelte waarin zij langzaamaan een tunnel creëren en steeds verder graven, is heel spannend, waarbij ze voortdurend bijna gesnapt worden.
Tegelijk gebeurt er iets anders. Terwijl Ali alleen maar bezig is met de tunnel en zich vernederd voelt in de klas door zijn gebrek aan kennis, ontdekt Abolfazl een talent voor wiskunde dat hem naar een betere school zou kunnen voeren, en blijkt Reza zo goed te kunnen voetballen dat een voetbalclub hem een kans biedt.

Onze programmeur: Het lijkt wel of je zelf aan het graven bent in de tunnel. Emotionele en spannende film. Aanrader

Meer informatie op Artishock

Referentie-ID: 23324 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!