Default (standaard als geen header)

Film: La place d'une autre

29-06-2022

12 eng dis

Regie: Aurélia Georges
Acteurs: Sabine Azéma, Maud Wyler, Lyna Khoudri, Lise Lamétrie, Laurent Poitrenaux, Didier Brice, Olivier Broche

Een jong meisje neemt de identiteit aan van een pas gestorven jonge vrouw van goede afkomst en weet door deze leugen haar armoedig bestaan te ontvluchten. Ze meldt zich, in haar plaats, als lezeres bij een rijke vrouw. De leugen werkt boven verwachting.
Maar.... opeens staat de andere vrouw voor de deur en eist haar positie op. Wat nu?
Er ontstaat een strijd tussen die twee waarbij de uitkomst tot het einde onzeker blijft.

Het verhaal
Nélie is net ontslagen bij haar betrekking als dienstmeisje. Ze probeert haar armoedig bestaan te ontlopen door als verpleegster te werken.
Als voor haar ogen Rose, een jonge Zwitserse vrouw van goede afkomst die ze onder haar zorgen had sterft, neemt Nélie de identiteit van Rose aan en vlucht naar een welgestelde kennis van de ouders van Rose. Daar aangekomen wordt ze warm onthaald op het landgoed van Madame de Lengwil en ze wordt haar gezelschapsdame en voorlezer.
Nélie's leugen werkt boven haar verwachting.

‘La Place d'une Autre’ is geïnspireerd op ‘The New Magdalen’ van Wilkie Collins uit 1873, waarbij het verhaal is verplaatst van het Victoriaanse Engeland naar het Frankrijk aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.
Regisseuse Georges geeft haar heldin meer keuzevrijheid, kracht en vastberadenheid mee, wat Collins tussen de regels moest zetten, omdat bijna niemand in de tijd van die schrijver een verhaal met een sterke vrouwelijke persoonlijkheid interessant zou vinden.
De Franse regisseuse weet een charismatisch vrouwenportret te maken, niet alleen is Nélie een sterk personage maar alle vrouwen nemen belangrijke beslissingen en staan in het middelpunt van het sociale leven, maar ze bevinden zich ook aan verschillende kanten van het conflict waar te weinig bevoorrechte plaatsen zijn.
Georges laat onwillekeurig de donkere kant van de zoektocht naar emancipatie zien: het bereiken van een hoger klassenniveau gaat vaak ten koste van een ander.

De hoofdrollen worden gespeeld door drie Franse topactrices, Sabine Azéma, Maud Wyler en opkomende ster Lyna Khoudri.

Een prachtige en sfeervolle film met veel gevoel voor moraal, drama en dilemma's. Fantastisch vertolkt door de hoofdrolspelers in een schitterende omgeving.
Gegarandeerd een fijne filmavond!

Meer info op Artishock

Referentie-ID: 23393 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!