Default (standaard als geen header)

Liberté

06-02-2011


Telefoonnummer

E-mailadres

Website

Meer over

Liberté - Gatlif - F - 2009 - 111 minuten
Zondag 6 en maandag 7 februari, 20:15 uur

Regisseur: Tony Gatlif
Acteur: Marc Lavoine, Marie-Josée Croze, James Thiérrée, Mathias Laliberté, Carlo Brandt
Scenario: Tony Gatlif
Producer: Tony Gatlif
Camera: Julien Hirsch

Foto: ContactFilm

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trekt een groep Roma-zigeuners door het bezette Frankrijk. In een klein stadje slaan ze hun kamp op om te helpen bij de wijnoogst. Niet zonder gevaar overigens, want rondtrekken is verboden en zigeuners passen niet binnen de nieuwe orde.

De zigeuners hebben ook het gevoel dat ze worden gevolgd. Het Spook dat onder meer Taloche, Tatane en Tina zoveel angst aanjaagt blijkt een doodgewoon jongetje te zijn. P’tit Claude heeft echter geen kwade bedoelingen en wanneer hij wordt ontdekt blijkt hij niet meer dan een verloren kind, op zoek naar een nieuw gezin. Hoewel het verschil in mentaliteit groot is, besluiten de zigeuners hem te aanvaarden en mee te nemen naar het dorp waar ze jaarlijks heen trekken voor de oogst. Théodore Rosier, de veearts van het dorp en de lokale juf Mademoiselle Lundi, tevens de gemeentebeambten, zijn de zigeuners goedgezind. Maar al gauw blijkt dat enkele vrienden van vroeger ondertussen andere bedoelingen hebben en de zigeuners niet meer zomaar kunnen gaan en staan waar ze willen.

Gatlif besteedt altijd veel aandacht aan geluiden en muziek en dat is deze keer niet anders. Je moet er toch maar opkomen om de omheining van een concentratiekamp in beeld te brengen als een snaarinstrument en bij elke noot een prikkeldraad te laten bewegen alsof die met de vingers wordt getokkeld of de krakende geluiden van karren die over landwegen daveren en de rommelende emmers die eraan hangen in een ritmisch patroon te gieten.

Gatlif balt alles samen tot een gedoseerde, beheerste, maar tegelijk erg levendige film die de kijker reikhalzend in vervoering brengt. Het drama lijkt meer dan eens onafwendbaar terwijl de sublieme beeldvoering de gelaagdheid van het relaas en de weergaloze vertolkingen extra in de verf zet. Het onderwerp mag misschien weinig mensen aanspreken, maar wie houdt van film mag 'Liberté' niet aan zich voorbij laten gaan. Met zijn pakkende beelden profileert Gatlif zich immers steeds nadrukkelijker als een geïnspireerde en bedreven filmmaker, maar vooral als iemand met het hart op de juiste plaats.

Referentie-ID: 433 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!