Default (standaard als geen header)

Haar naam was Sarah

13-02-2011


Telefoonnummer

E-mailadres

Website

Meer over

Haar naam was Sarah - Paquet-Brenner - F - 2010 - 111 minuten
Zondag 13 en maandag 14 februari, 20:15 uur

Regisseur: Gilles Paquet-Brenner
Acteur: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance, Niels Arestrup, Frédéric Pierrot, Michel Duchaussoy, Dominique Frot, Aidan Quinn
Scenario: Gilles Paquet-Brenner, Serge Joncour
Producer: Stéphane Marsil
Camera: Pascal Ridao
Componist: Max Richter
Montage: Hervé Schneid

Foto: BFD

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs (Kristin Scott Thomas), de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

De verfilming van 'Haar naam was Sarah' is indrukwekkend. Het verhaal beziet de gruwelen van 16 juli weliswaar vanuit het perspectief van de jonge Sarah. Maar tegelijkertijd weigert regisseur Paquet Brenner om de heftige emoties die bij de kijker worden opgeroepen, dik aan te zetten met jammerende violen of ander vals sentiment. Dit is een van de grootste verschillen met het ook al sterke La rafle, een film over hetzelfde onderwerp die vorige maand in Artishock te zien was.
Sarah weet op een uitzonderlijk knappe manier duidelijk te maken hoe groot de impact van oorlogsellende is op alle generaties die volgen. Niet alleen de nabestaanden van het meisje zijn onmiskenbaar getekend door haar trauma. Maar ook de keuzes die Julia zelf in het leven moet maken, worden beïnvloed door het verhaal achter het Joodse meisje.

Referentie-ID: 435 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!