Default (standaard als geen header)

Interview met Herman van Veen

Interview met Herman van Veen over Soest en Soesterberg

Herman van Veen, Nederlandse podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator. Geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al 30 jaar woonachtig in Soest. Lees alles over zijn favoriete plek in Nederland!

Waarom Soest?
Herman van Veen:  “Ik ben als kind al van Soest gaan houden. Ik ben opgegroeid in Utrecht. We hadden een heel klein tuintje met een Seringenboom. En ieder jaar wist mijn moeder deze weer op haar verjaardag in bloei te krijgen. Prachtig vond ik dat. Maar natuur was er niet. We stapte daarom ieder weekend op de fiets, weer of geen weer, en fietste door Soest en omgeving en de prachtige natuur. Toen, op dat moment al, besloot ik later in Soest te gaan wonen.”

Wat maakt Soest zo interessant?
Herman van Veen: “Soest is interessant omdat het een lintdorp is. Soesterberg, De Soester Duinen, Soestdijk. Het is een meanderachtig gebied met allemaal verschillende karakters. Aan de rivier de Eem heb je een polderkarakter maar bij De Soester Duinen vind je het bos duin karakter. Soest is een uniek gebied waar je verschillende soorten natuur in een heel klein gebied bij elkaar hebt met een hele interessante geschiedenis.”

Wat is uw favoriete plek in Soest?

Herman van Veen: “Het mooiste plekje in Soest is het plekje achter Landgoed de Paltz en De Soester Duinen. Allebei uniek. Maar de twee valleien hierachter tussen het Nationaal Militair Museum en de Paltz is adembenemend. Het is hier werkelijk altijd mooi. Ieder seizoen heeft zijn charme. Het liefst zit ik hier voor zonsopgang in de dauw in alle stilte om te genieten van de mooiste zonsopgangen en dan zie je reeën lopen. Of einde middag.” “Ik heb hier een terras en dan neem ik daar einde middag plaats met een lekker glaasje witte wijn, toastje, fijne zalm, citroentje, pepertje. heerlijk. Dan zit ik in mijn uppie ontzettend rijk te zijn op het mooiste plekje van Nederland. Mij krijgen ze hier niet meer weg” lacht Van Veen.

Zijn er nog andere plekken in Soest die je niet mag missen tijdens een bezoek?

Herman van Veen: “Je kunt prachtig fietsen langs de Eem maar ook het park achter Paleis Soestdijk is een aanrader. Ik heb het geluk dat ik wat mensen ken en daar regelmatig mocht komen, prachtig. Tegenwoordig wordt het bij tijd en wijle opengesteld. Dit kan je terugvinden op via de website van Paleis Soestdijk.”

Kun je wat meer vertellen over de locatie waar we nu zijn?

Herman van Veen: “Wij zijn hier bij het Herman van Veen Arts Center op Landgoed de Paltz. De Paltz is het hart van de omgeving met een uniek karakter. Wij, wij die hier werken, vinden dit het mooiste plekje van Nederland. Zonder enige twijfel. Het is nergens zo mooi als hier. In 20 minuten zie je bos, polder, duin, hei, wijdte en beslotenheid. Hier ligt een prachtig bos met een fenomenale geschiedenis. Gasten vertellen we, als ze dat willen,  graag alles over deze geschiedenis.”

Van Veen vervolgt: “Hier worden 160 voorstellingen per jaar georganiseerd. Prachtige jonge mensen van de kunsten die een onderscheidend en divers cultureel programma brengen voor iedereen. Het zijn voornamelijk leerlingen van toneelscholen en conservatoria maar we hebben ook met regelmaat internationale gasten. Wat het nog unieker maakt is dat we geen entree vragen. Voor geen enkele voorstelling. De insteek is jonge mensen in de kunst een podium te bieden zonder entree om iedereen de kans te geven eens naar het theater te gaan. Entree mag geen belemmering zijn om mooie dingen te zien.”

“Een verhalengebied voor jong en oud”

Herman van Veen: “ Dit is een sprookje voor ons. Hier woont Alfred Jodocus Kwak. Het is hier voor kinderen zo ontzettend leuk. Je kan hier een prachtige dag uit met de hele familie. Er zijn hier feeën, heksen, kabouters, vreemde oude mannen prachtige jonge vrouwen, er zitten hier krokodillen. Kort samengevat, het is een verhalengebied. Hier is het! Je kunt je hier niet vervelen. Muziek, theater, verhalen, natuur, mensen. Als ik er een liedje over zou schrijven dan zou ik zingen over alles wat hier nog is en niet is verdwenen. Je kan hier alles beleven in het klein. Wees welkom en vertel het niet verder...”

Culinaire tips van Herman:

Meer over de geschiedenis van de Paltz:
In ‘Een Heerlijkheid’ beschrijft Herman van Veen de geschiedenis van Landgoed De Paltz in De Soester Duinen. Over wat er groeit en bloeit, haar gasten en bewoners van Neanderthaler tot de Das. Het boek is te koop bij het Herman van Veen Arts Center.

Dagje Paltz:

Beleef zelf een dagje Paltz. Vul de dag in naar eigen wens met bijvoorbeeld een vrolijke begroeting met koffie, een rondleiding in en om de villa door buitenspelers, een heerlijke lunch en een voorstelling op maat! Meer informatie: hermanvanveenartscenter.com.

Bijzondere data in 2017

Op zondag 2 juli 2017 viert het Herman van Veen Arts Center de verjaardag van de Villa, zij wordt dan 150 en op zondag 15 oktober 2017 het heugelijke feit dan de Villa dan van binnen en buiten volledig gerestaureerd is. Spik en Span.